Yleisimmät kysymykset
Ilmalämpöpumppu omakotitaloon
Ilmalämpöpumppu sopii erinomaisesti omakotitaloihin joko tukilämmitysmuodoksi tai viilennyskäyttöön. Suurimmat säästöt lämmityskustannuksissa saavat ne kotitaloudet, joissa lämmitysmuotona on öljy tai sähkö. Ilmalämpöpumppu kuitenkin lisää säästöjen lisäksi asumismukavuutta ja puhdistaa tehokkaasti ja ekologisesti huoneilmaa.
Ilmalämpöpumppu on vakiinnuttanut asemansa myös asuntomarkkinoilla ja moni asunnonostaja edellyttää ilmalämpöpumppua ostettavasta kohteesta.
Ilmalämpöpumppu mökille
Ilmalämpöpumppu on erinomainen valinta mökin ja vapaa-ajan asunnon lämmittämiseen. Ympärivuotisessa käytössä olevissa kiinteistöissä se vähentää lämmityssähkön kulutusta ja lisää asumismukavuutta viilennystoimintonsa ansiosta. Se pitää sisälämpötilan plussan puolella, rakenteet kuivina ja estää putkistojen jäätymistä.
Mökin ilmalämpöpumppua valittaessa kannattaa huomioida tärkeät ominaisuudet, kuten ylläpitolämmitys sekä etäohjaus
Ilmalämpöpumppu matkailuautoon ja -vaunuun
Ilmalämpöpumppu viilentää tehokkaasti suurenkin matkailuauton tai -vaunun ja pääset nauttimaan viileästä ja miellyttävästä ilmasta, missä sitten majoitutkin. Laite voidaan helposti jälkiasentaa yrityksemme toimitiloissa tai vaihtoehtoisesti tulemme sinne, missä ajoneuvoa säilytetään. Ilmastointilaite asennetaan pääsääntöisesti kattoikkunan tilalle.
Kenelle ilmalämpöpumppu sopii?
Ilmalämpöpumppu sopii erinomaisesti moneen eri kohteeseen ja käyttötarkoitukseen. Rahallisesti ilmalämpöpumpusta kuitenkin eniten hyötyvät ne kotitaloudet, joissa on sähkö- tai öljylämmitys. Yhä useammin ilmalämpöpumppuja asennetaan myös kaukolämpökohteisiin, joissa kaukolämmön hinta on noussut sähkölämmitystä korkeammaksi.
Puulämmitteisissä taloissa ilmalämpöpumppu on hyvä rinnakkaislämmönlähde, joka levittää takan tuottamaa lämpöä. Ilmalämpöpumpun avulla puiden kulutus vähenee ja helpottaa asunnon lämmitystyössä.
Ilmalämpöpumppua käytetään myös mökeillä ja vapaa-ajan asunnoilla, autotallissa ja harrastetiloissa. Ilmalämpöpumppu huolehtii poissa ollessasi sisälämpötilan plussalle, ettei kosteus pääsisi vaurioittamaan rakenteita eikä täten päästä myöskään putkistoja jäätymään.
Osakehuoneistoihin asennetaan myös nykyään yhä enemmän ilmalämpöpumppuja. Varsinkin kuumissa kerrostaloasunnoissa viilennystoiminto takaa paremman asumismukavuuden.
Myös karavaanareille ilmalämpöpumppu sopii leirielämän mukavoittamiseen. Asuntoautoihin ja -vaunuihin on mahdollista asentaa pumppu sekä lämmitys- että viilennystarkoitukseen.
Miten valitsen sopivimman ilmalämpöpumpun?
Ilmalämpöpumppu valitaan kohteen ja käyttötarkoituksen mukaan. Markkinoilta löytyy sekä lämmittäviä että viilentäviä sekä vain viilentäviä pumppuja. Pumpun tehossa tulee huomioida lämmitettävä ja/tai jäähdytettävä pinta-ala, jotta laite toimii optimaalisesti halutulla tavalla. Ilmalämpöpumppuun halutut ominaisuudet kannattaa myös miettiä tarkkaan, esim. wifi -etäohjaus on usein merkittävä etu mökille asennettaviin pumppuihin. Laitteen mitat tulee toki myös huomioida kohteen mukaan.
Pääsääntönä: Anna ammattilaisen tarvittaessa auttaa ilmalämpöpumpun valinnassa. Harva osaa valita tarpeeseensa täysin itsenäisesti oikean pumpun.
Mihin ja miten ilmalämpöpumppu kannattaa asentaa?
Ilmalämpöpumppu tulisi asentaa mahdollisimman avaraan paikkaan, josta se pääsisi puhaltamaan mahdollisimman laajalle alueelle. Asennuspaikassa huomioidaan myös ilmavirran mahdollisuus päästä kulkemaan makuuhuoneisiin ja muihin tiloihin, mikäli asunnon pohjaratkaisu on kovin sokkeloinen. Ensisijaisesti emme suosittele asentamaan ilmalämpöpumppua keittiöön, sillä rasva kerääntyy suodattimiin ja lisää pumpun puhdistus- ja huollontarvetta.
Ilmalämpöpumppu voidaan asentaa monella eri tavalla. Ulkoyksikössä yleisimmät asennusvaihtoehdot ovat seinä-, maa- tai sokkeliteline. Sisäyksikkö asennetaan seinään, mutta joissain tilanteissa seinäasennus voi olla mahdoton. Näissä tapauksissa lattia- tai kattokasettimallin sisäyksikkö on usein ratkaisu.
Saako ilmalämpöpumpun hankinnasta kotitalousvähennystä?
Kyllä. Kotitalousvähennystä voi hakea pääasialliseen asuntoon, vapaa-ajan asuntoon tai jopa kakkosasuntoon. Vähennys huomioidaan asennustyön osuudesta, eli itse laitteesta sitä ei ole mahdollista saada. Me erittelemme kuittiin aina erikseen asennustyön osuuden, jotta kotitalousvähennyksen hakeminen olisi sinulle mahdollisimman helppoa.
Säilytä siis meiltä saamasi kuitti ja ilmoita sen mukaiset tiedot verohallinnolle joko nettipalvelussa tai verokortilla. Kotitalousvähennys vaikuttaa suoraan ansio- ja pääomatulojen verotukseen, jolloin maksat veroja vähemmän. Kotitalousvähennyksen hakeminen siis kannattaa!
Tarvitaanko ilmalämpöpumpun hankintaan lupa?
Hankittaessa ilmalämpöpumppua omakotitaloon tai vapaa-ajan asunnolle viranomaislupia ei tarvita. Kerros- ja rivitaloyhtiöissä tarvitaan taloyhtiön lupa, joka haetaan taloyhtiöltä ennen ilmalämpöpumpun asennustyön aloittamista. Jos kuitenkin taloyhtiön huoneistoihin on asennettu jo aikaisemmin ilmalämpöpumppu, riittää asiasta pelkkä ilmoitus taloyhtiölle.
Kuinka paljon ilmalämpöpumppu säästää lämmityskustannuksissa?
Oikein mitoitettu, asennettu ja käytetty ilmalämpöpumppu alentaa sähkölämmitteisen talon energiankulutusta noin 30-40 prosenttia. Sen avulla on siis mahdollista säästää vuosittain useita satoja euroja.
Kuinka usein ilmalämpöpumppu pitää huollattaa?
Ammattilaisen tekemää ilmalämpöpumpun syvähuoltoa suositellaan tehtäväksi vähintään kolmen vuoden välein. Mikäli pumppu on asennettu keittiöön, huoltoväliksi suositellaan kahta vuotta.
Huoltovälit ovat suosituksia ja ovat riippuvaisia laitteen käyttöasteesta, sijainnista ja puhtaanapidosta. Näistä asioista tunnistat laitteesi olevan huollon tarpeessa:
• Laite pitää omituista tai suurempaa ääntä kuin ennen
• Puhallusteho on heikentynyt
• Laite ei lämmitä tai viilennä enää yhtä tehokkaasti
• Puhallusilma haisee tunkkaiselta
Laitteen syvähuolto tulee jättää aina ammattilaisen tehtäväksi.
Milloin ilmalämpöpumppu pitää uusia?
Selviä merkkejä vaihdon tarpeesta ovat voimistunut ääni, värinä sekä viilennystehon hiipuminen lämpiminä päivinä. Vaikka ilmalämpöpumput ovat pitkäikäisiä, vanhemman pumpun omistajan kannattaa harkita sen päivittämistä uudempaan. Uusimmat ilmalämpöpumput ovat jopa 20 % tehokkaampia kuin yli kymmenen vuoden takaiset mallit. Siksi ilmalämpöpumpun vaihto kannattaa, vaikka vanha pumppu tuntuisi toimivan vielä kelvollisesti.
Ilmalämpöpumppujen yleiset ominaisuudet ja selitteet
Ylläpitolämmitys on usein mökeillä tai autotalleissa käytetty toiminto, joka pitää sisälämpötilan 8-15C° välillä. Ylläpitolämmitys estää kosteutta ja säästää sähköä peruslämpöön verrattuna.
Automaattisen takkatoiminnon avulla puhallin jää päälle, vaikka lämmitystarvetta ei olisikaan takan lämmittämässä tilassa. Näin saadaan takan lämpö leviämään myös muualle asuntoon.
Etäohjauksella tarkoitetaan Wi-Fi -yhteydellä toimivaa etäkäyttöä joko mobiililaitteella tai tietokoneella. Pystyt säätämään ilmalämpöpumpun toimintoja milloin ja mistä tahansa.
Yötila- tai hiljainen toiminto laskee ilmalämpöpumpun puhallusnopeutta, joka takaa erittäin hiljaisen toiminnan, esimerkiksi nukkumisen ajaksi.
Ilmanohjauksella tarkoitetaan sisäyksikön puhaltaman ilman suunta-asetuksia, joita pystyy itse säätelemään haluamansa mukaan.
Viikkoajastimella voit säätää huonelämpötilan alhaisemmaksi niille vuorokauden tunneille, kun kotona ei oleskella.
Automaattitilassa laitteistolla on lupa lämmittää tai jäähdyttää sille annetun tavoitelämpötilan mukaan.
Ilmalämpöpumppu kerros- ja rivitaloon
Vaikka toisin luullaan, ilmalämpöpumppu voidaan asentaa myös osakehuoneistoon. Kerrostaloissa ilmalämpöpumppua kuitenkin käytetään pääsääntöisesti vain viilennystarkoitukseen ja ulkoyksikkö asennetaan asunnon parvekkeelle. Lasitetussa parvekkeessa on huomioitavaa, että vähintään yhden ikkunoista on oltava auki ilmalämpöpumpun toimintaa varten. Rivitaloissa ilmalämpöpumppua käytetään sekä lämmitykseen että viilennykseen tarpeen mukaan.
Osakehuoneistoihin asennettaviin pumppuihin tarvitaan taloyhtiön suostumus ja lupa pitää saada ennen asennustyön aloittamista.
Ilmalämpöpumppu autotalliin
Ilmalämpöpumppu sopii mainiosti myös autotallin, harraste- ja varastotilojen lämmitykseen. Pääsääntöisesti lämmityksen voi pitää 8–10 asteen ylläpitolämmöllä ja nostaa tarvittaessa nopeasti korkeampaan lämpötilaan. Ylläpitolämmitys estää tiloissa olevien putkistojen jäätymisen sekä pitää rakenteet kuivina ympäri vuoden.
Mikä ilmalämpöpumppu on ja miten se toimii?
Ilmalämpöpumppu (tunnetaan myös lyhenteellä ILP) on laite, joka siirtää ulkoilman lämpöenergiaa sisätiloihin. Sillä voidaan myös jäähdyttää tiloja, jolloin lämmin ilma virtaa sisältä ulos. Se toimii samalla toimintaperiaatteella kuin jääkaappi tai pakastin. Ilmalämpöpumppua käytetään usein lisälämmönlähteenä. Kovilla pakkasilla asuintilassa tulee olla toinen lämmönlähde, joka tuottaa tarvittavan lisälämmön.
Ilmalämpöpumppu koostuu sisätiloihin asennettavasta sisäyksiköstä sekä ulos asennettavasta ulkoyksiköstä.
Miten hyödyn ilmalämpöpumpusta?
Ilmalämpöpumppu oikein mitoitettuna ja asennettuna alentaa sähkölämmitteisen talon energiankulutusta noin 30-40 prosenttia. Lämmityskustannusten säästämisen lisäksi lisäät asumismukavuuttasi viilennystoiminnolla kesähelteiden aikaan ja nukut yösi hikoilematta. Pumppu puhdistaa myös sisäilmaa ja sen on todettu vähentävän asukkaiden allergiaoireita, esim. lemmikkitalouksissa. Ilmalämpöpumppu on myös energiaystävällinen valinta ja pienentää asumisen hiilijalanjälkeä.
Mitä ilmalämpöpumpun teknisistä tiedoista tulee tietää?
COP-arvo kertoo ilmalämpöpumpun hyötysuhteen, eli kuinka tehokkaasti laite muuttaa kuluttamansa sähköenergian lämpöenergiaksi. Esim. COP 5 tarkoittaa, että 1 kilowatilla saadaan tuotettua 5 kilowattia lämpöenergiaa.
SCOP -arvo kertoo ilmalämpöpumpun hyötysuhteen vuositasolla. SCOP-arvot vaihtelevat tavallisesti 3,5 – 5 välillä, jolloin isompi luku kertoo paremmasta hyötysuhteesta.
Energiamerkintä antaa luotettavaa ja vertailukelpoista tietoa ilmalämpöpumpun ominaisuuksista, suorituskyvystä ja sähkönkulutuksesta. Parhaat ilmalämpöpumput ylittävät A-energialuokan vaatimukset.
EER -merkintä kertoo ilmalämpöpumpun hyötysuhteen jäähdytyksen osalta tietyssä lämpötilassa.
SEER -merkintä taas kertoo pumpun hyötysuhteen jäähdytyksessä ottaen huomioon lämpötilojen vaihtelut.
Kuka saa asentaa ilmalämpöpumpun?
Ilmalämpöpumpun saa asentaa vain ammattilaiset, joilla on Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukesin) myöntämä kylmäalan pätevyys. Kiinteitä sähköasennuksia varten vaaditaan myös sähköasennusoikeudet. Tarkista aina ennen työn tilaamista, että asentajalla on vaaditut pätevyydet. Kylmäainepätevyyden voi helposti tarkistaa asentajan nimellä Tukesin kylmäalan pätevyysrekisteristä: https://rekisterit.tukes.fi/kylma-alan-patevyys
Meiltä löytyy kylmäalan vastuuhenkilön sekä asentajan pätevyydet. Meillä on myös S2 -pätevyys kiinteiden sähköasennusten lailliseen toteuttamiseen.
Voinko ostaa ilmalämpöpumpun osamaksulla?
Kyllä. Tarjoamme Resurs Bankin 12 kuukauden korotonta osamaksurahoitusta ilmalämpöpumpun ostajalle. Voit tutustua osamaksuvaihtoehtoon tarkemmin Rahoitus -välilehdeltä.
Mitä ilmalämpöpumppu maksaa asennettuna?
Ilmalämpöpumpun hintaan vaikuttaa valmistaja, teho, design ja laitteen sisäiset ominaisuudet. Asennushintaan vaikuttaa asennustapa ja työn haastavuus, kuten yksiköiden asennuspaikat, läpivientien määrä, seinän paksuus, vanhan pumpun purku yms.
Useimmiten ilmalämpöpumppujen hinta perusasennettuna on noin 2200-2600 euron paikkeilla, riippuen mallista. Vain viilennystarkoitukseen asennetun pumpun saa edullisemmin, noin 1500-2000 euron hintaan.
Kuinka paljon asunnon viilentäminen ilmalämpöpumpulla maksaa?
Jäähdytys ilmalämpöpumpulla ei ole niin tyyristä kuin yleisesti ajatellaan. Jos halutaan tulla +30 asteen lämpötilasta kymmenen astetta alas, tarvitaan 1,5kW jäähdytysteho. Sähkönkulutuksessa tämä tarkoittaa 0,208kW eli kahden 100 watin lampun tehoa. Viilennys maksaa sähkönhinnasta riippuen 0,5-1€/vuorokausi, mikäli jäähdytystoiminto on 24/7 päällä.
Mitä tehtäviä ilmalämpöpumpun omistajalle kuuluu?
Ilmalämpöpumpun omistajalla on lähtökohtaisesti kaksi huoltotoimenpidettä – sisäyksikön suodattimen puhdistus ja ulkoyksikön puhtaanapito. Karkeasuodattimen puhdistus tehdään säännöllisesti, vähintään kerran kuukaudessa. Suodatin löytyy lämpöpumpusta laitteen etukannen alta ja sen voi puhdistaa imuroimalla tai irrottamalla vesipesua varten. Ulkoyksikön puhtaudesta huolehditaan poistamalla laitteeseen joutuneet risut ja lehdet säännöllisesti.
Suojakotelo tai katos voi olla tarpeen, jos yksikön sijainti on haastava puhtaanapitoon.
Asuintilat kahdessa tai useammassa kerroksessa
Kahden tai useamman kerroksen omakoti- tai rivitaloasunnoissa suositellaan jokaiseen kerrokseen omaa ilmalämpöpumppua. Näin varmistetaan sekä lämmityksen että viilennyksen toimivuus kaikissa kerroksissa. Multisplit -järjestelmässä yhteen ulkoyksikköön voidaan liittää useampi sisäyksikkö.
Mikäli mahdollista, voidaan joissain tapauksissa asentaa yksi ilmalämpöpumppu portaikkoon siten, että se puhaltaa molempiin kerroksiin.