Usein kysytyt kysymykset

Aurinkosähkö yleisesti

Mikä on aurinkosähköjärjestelmä ja miten se toimii?

Kyseessä on järjestelmä, joka muuntaa auringon säteilyn suoraan sähköksi käyttäen aurinkopaneeleja. Aurinkopaneelit keräävät auringon säteilyn ja muuntavat sen tasavirtasähköksi. Invertteri muuttaa tämän tasavirran vaihtovirraksi, jota voidaan käyttää kodin sähkölaitteissa.

Mitä hyötyjä aurinkosähkössä on?

Itse tuotetussa aurinkoenergiassa on paljonkin erilaisia hyötyjä, mutta tärkeimmät varmastikin ovat ympäristöystävällisyys sekä taloudellisuus. Aurinkosähkö on puhdasta ja uusiutuvaa energiaa, joka ei tuota kasvihuonekaasupäästöjä tai muitakaan haitallisia päästöjä. Aurinkosähköjärjestelmän avulla voit tuottaa osan tai jopa kaiken tarvitsemasi sähkön itse, mikä voi pienentää sähkölaskuja ja säästää pitkällä aikavälillä rahaa.

Verkkoon kytketty vai kytkemätön järjestelmä?

Aurinkosähköjärjestelmä voidaan asentaa, vaikka kohteessa ei olisikaan sähköverkkoa. Tällöin aurinkosähköjärjestelmä toimii itsenäisesti kiinteistön sähköntuotannon lähteenä ja riittävyys on riippuvainen tuotannosta. Useimmiten aurinkosähköjärjestelmä kuitenkin kytketään verkkoon, mikäli se on mahdollista. Tällöin järjestelmällä on aina verkko taustatukena eikä sähkönsaanti katkeile kuin yleisissä sähkökatkoksissa. Usein verkkoon kytketyt aurinkovoimalat ovat myös lähtökohtaisesti edullisempia kuin verkkoon kytkemättömät.

Tarvitseeko aurinkosähköjärjestelmää huoltaa?

Aurinkosähköjärjestelmä tarvitsee vain vähän huoltoa. Säännöllinen tarkastus ja mahdollinen paneelien puhdistus voivat auttaa varmistamaan optimaalisen tehokkuuden.

Onko aurinkovoimala kannattava Suomessa?

Aurinko on erinomainen energianlähde, joka tuottaa sähköä Suomessakin alkukeväästä loppusyksyyn. Suomessa aurinkovoimalat tuottavat valoisan kesän ansiosta yhtä paljon energiaa kuin Keski-Euroopassa. Aurinkokennon teho laskee lämpötilan noustessa, joten olosuhteemme ovat mitä mainioimmat aikaisesta keväästä myöhään syksyyn

Tuottaako aurinkovoimala sähköä pilvisellä säällä?

Aurinkosähköjärjestelmä tuottaa eniten energiaa aurinkoisina päivinä, mutta se voi silti tuottaa energiaa pilvisellä säällä tai jopa yöllä, vaikka huomattavasti vähemmän.

Miten myyn tuottamani ylijäämäsähkön?

Jos aurinkosähköjärjestelmä tuottaa enemmän sähköä kuin käytät, ylijäämäsähkö voidaan syöttää takaisin sähköverkkoon. Sähköyhtiö maksaa sinulle oman hinnastonsa mukaisen korvauksen myydystä sähköstä. Ole yhteydessä omaan sähköyhtiöön ja tee myyntisopimus.

Voinko ohjata aurinkosähkön kulutusta?

Kyllä. Kulutuksenohjauksella aurinkoenergiaa voidaan varastoida tehokkaasti, jolloin tuotanto ja kulutus saadaan synkronoitua toisiinsa. Ohjaus auttaa ennakoimaan energiankulutusta aurinkosähkön tuotannon ja käyttötarpeen mukaan. Se lisää aurinkoenergian taloudellisuutta ja nostaa omakäyttöastetta.

Taloudellisuus

Kuinka paljon aurinkosähköjärjestelmä maksaa?

Aurinkosähköjärjestelmän hinta riippuu paneelien määrästä, laadusta ja asennuksesta. Usein invertteri on yksittäinen komponentti, joissa on valmistajasta riippuen suuria hintaeroja. Keskimäärin aurinkosähköjärjestelmän hinta vaihtelee muutamasta tuhannesta eurosta kymmeniin tuhansiin euroihin.

Mikä on järjestelmän takaisinmaksuaika?

Aurinkovoimalan takaisinmaksuaika voi vaihdella huomattavasti riippuen monista tekijöistä, kuten aurinkovoimalan koosta, sijainnista, aurinkosäteilystä, sähkön hinnasta, hankintakustannuksista, mahdollisista tukiohjelmista ja omasta sähkönkulutuksesta. Yleisesti ottaen aurinkovoimalan takaisinmaksuaika Suomessa voi olla noin 5–15 vuotta. Tämän jälkeen aurinkovoimala alkaa tuottaa säästöjä omistajalleen, koska aurinkosähkö on ilmaista ja aurinkovoimalan hankintakustannukset on maksettu takaisin.

Saako hankinnasta kotitalousvähennyksen?

Kyllä, aurinkovoimalan asennustyön osuudesta on mahdollista hakea kotitalousvähennystä. Vähennyksen suuruus on 40%, jos olet ostanut työn yritykseltä. Lisätietoja saat verohallinnon verkkosivuilta.

Saako hankintaan rahallista tukea?

Aran myöntämä energia-avustus on päättynyt vuoteen 2023 eikä tukea ole tällä hetkellä mahdollista hakea.

Vaikuttaako aurinkovoimala kiinteistön arvoon?

Kyllä, aurinkosähköjärjestelmä on hyvä investointi kotiisi myös silloin, kun olet myymässä asuntoasi. Ostajat kiinnittävät nykyään syhä enemmän huomiota kiinteistön energiakustannuksiin ja käytännössä talo voidaan myydä joko paremmalla hinnalla tai mahdollisesti nopeammin, mikäli sen energiajärjestelmiin on panostettu.

Kannattaako aurinkovoimala ylimitoittaa?

Aurinkosähköjärjestelmästä saavutetaan suurin taloudellinen hyöty, kun sen tuottamasta sähköstä mahdollisimman suuri osa kuluu omaan käyttöön. Emme suosittele liian suuren aurinkovoimalan hankkimista.

Voinko hankkia aurinkovoimalan osamaksulla?

Voit, mutta vältä kuitenkin kalliita rahoituksia ja lainoja, sillä se pidentää hankinnan takaisinmaksuaikaa. Meillä on yhteistyökumppaneita, jotka tarjoavat edullisen rahoituksen usein korottomana ja ilman aloitusmaksuja. Kysy lisää tai tutustu verkkosivuillamme eri rahoitusvaihtoehtoihin.

Tuotteet

Mistä osista järjestelmä koostuu?

Aurinkovoimalan perusrakenne koostuu aurinkopaneeleista, invertteristä sekä kiinnitysjärjestelmästä. Lisävarusteena järjestelmään voidaan halutessa liittää akusto, tuotannonseuranta sekä kulutuksen ohjaus- ja mittauspalvelut.

Mitä eroa on N- ja P-tyypin paneelilla?

N- ja P-tyypin aurinkopaneeleissa on eroja niiden valmistusprosessissa ja toimintaperiaatteessa. P-tyypin aurinkopaneeleissa käytetään positiivisia eli “p-tyypin” puolijohteita, kun taas N-tyypin aurinkopaneeleissa käytetään negatiivisia eli “n-tyypin” puolijohteita. N-tyypin paneeleilla on yleensä hieman parempi teho ja suorituskyky.

 

Mikä on lasi-lasi aurinkopaneeli?

Perinteisissä ja kaikkein yleisimmin käytössä olevissa peneeleissa etupuolella on lasi ja takapuolella on muovipinta. Lasi-lasi aurinkopaneelissa etu- ja takaosa ovat molemmat lasia. Lasi-lasi aurinkopaneeli on kannattava varsinkin asennuksissa, joissa paneelit sijoitetaan maatelineelle. Näin auringonsäteet pääsevät tuotantoon myös paneelin takapuolelta.

Millaiset tuotetakuut aurinkovoimalassa on?

Toimittamissamme aurinkopaneeleissa on usein 15 vuoden tuotetakuu. Inverttereissä 10 vuoden takuu ja kiinnitysjärjestelmissä huikea 30 vuoden takuu. Annamme myös asennuspalvelullemme 5 vuoden takuun.

GEF Vision - mikä se on?

GEF Vision on energianhallintapalvelu, joka mahdollistaa aurinkovoimalan sähkötuotannon seuraamisen, ohjauksen ja mittauksen. Käytämme GEF Visionia useimmiten tuotannonseurannassa, mutta myös esimerkiksi kuormanohjauksissa. Tuote on täysin kotimainen ja sen toimittaa Green Energy Finland.

Voiko akuston liittää järjestelmään jälkikäteen?

Akusto voidaan asentaa osaksi aurinkovoimalaa myös jälkikäteen. Jos olet tekemässä hankintaa etkä halua hankkia akustoa heti, kannattaa valita tilauksen yhteydessä tavallisen invertterin sijaan hybridi-invertteri, johon akusto voidaan kytkeä jälkikäteen. Jos sinulla on olemassa oleva aurinkovoimala, on selvitettävä invertterin toimivuus yhdessä akuston kanssa. Invertteri voidaan tarvittaessa vaihtaa akustoon sopivaksi.

Perinteinen keskusinvertteri vai mikroinvertterit?

Mikroinverttereitä asennetaan useampia vastaamaan yleensä yhden paneelin toiminnasta ja keskusinverttereita asennetaan yksi vastaamaan koko paneelikentän toiminnasta. Molemmissa on puolensa – Mikroinvertterit sisältävässä järjestelmässä yhden paneelin tehon laskiessa esimerkiksi varjostumasta, koko muun järjestelmän teho pysyy normaalilla tasollaan. Toisaalta, mikroinvertterit ovat usein kalliita eikä niiden hyötysuhde ole samalla tasolla keskusinvertteriin nähden.

Asentaminen

Haluaisin kartoituskäynnin, onnistuuko?

Ehdottomasti! Teemme aina ennen tarjouksen antamista maksuttoman kartoituskäynnin asiakkaan kohteeseen, jossa suunnitellaan järjestelmän koko, asennus ja muut vaadittavat toimenpiteet. Näin asiakas saa aina pitävän tarjouksen ja vältytään ikäviltä lisäkuluilta.

Kuinka kauan asennus kestää?

Kotitalouksiin asennettavien aurinkopaneelien asentaminen vie yleensä yhden työpäivän riippuen järjestelmän koosta ja asennuspaikasta.

Voinko asentaa aurinkopaneelit itse?

Emme suosittele aurinkopaneelien asentamista itse. Asennus edellyttää pätevää sähköasentajaa, joka pystyy kytkemään aurinkosähköjärjestelmän invertteriin ja sähköverkkoon sekä suorittamaan muita asennukseen liittyviä tehtäviä ammattitaitoisesti. Itseasennukseen liittyy useita riskejä, kuten sähkövaarat, henkilövammat, laitteen virheellinen toiminta sekä takuun menettämisen riski hankituille laitteille.

Asennus katolle, seinään vai maatelineille?

Useimmiten aurinkopaneelit asennetaan katolle, mutta on myös mahdollista asentaa ne joko seinään tai maatelineille. Jos katon kunto, ilmansuunnat tai varjostumat eivät ole optimaaliset, lähdetään kartoittamaan joko seinä- tai maa-asennuksen mahdollisuutta. Mikäli tontilta löytyy tilaa, maa-asennus on usein kaikista paras vaihtoehto tuottavuuden ja ylläpidon kannalta. Katto- ja seinäasenteisen aurinkovoimalat ovat usein taas edullisempia vaihtoehtoja asennukselle.

Pitääkö katto uusia ennen asennusta?

Koska aurinkopaneeleiden käyttöikä on usein yli 30 vuotta, katon tulee kestää vähintään yhtä kauan. Kartoituskäynnin yhteydessä katon kunto tarkastetaan eikä ole kovin yleistä, että katto pitäisi uusia ennen aurinkosähköjärjestelmän asentamista. Jos hankinnan jälkeen tulevaisuudessa katto pitää uusia, järjestelmä voidaan purkaa ja asentaa uudelleen.

Etkö löytänyt etsimääsi?